Wims foto’s zijn tob!

In de zee van foodfoto’s op Instagram is Wim Flier, oftewel @tobkokwim, een opvallende verschijning. Ook hij maakt plaatjes van eten, maar dan wel in zijn eigen unieke stijl.

pompoen met fruit en spekkies

Hij plaatst gerust een foto van een beschuitje met hagelslag, of een bord krieltjes, snijbonen en een speklapje. Gewone, dagelijkse kost, maar dan kunstig opgemaakt. De desserts van Wim zijn net stillevens. Zo fotografeerde hij voor halloween een pompoen vol bevroren diepvriesfruit en spekkies. De foto’s slaan aan: in twee jaar tijd verzamelde Wim maar liefst 10.700 volgers.

 

 


 Bejaardenhuis
Tobkok Wim is ook echt kok. Dagelijks verzorgt hij de warme maaltijden en tussendoortjes voor de bewoners van zorgcomplex de Open Waard in Oud-Beijerland. Met zijn foto’s wil hij laten zien dat het eten in bejaardenhuizen echt niet zo dramatisch hoeft te zijn als we wel eens denken. “In dit verpleeghuis is het goed geregeld, hier koken we nog zelf. Bewoners hebben elke dag de keus uit verschillende soorten vlees, groenten, sauzen, aardappelbereiding en desserts. Hollandse kost is favoriet. Als tussendoortje bak ik wel eens boterkoek, of brownies.”

Speklapjes
Wim is al 34 jaar kok en volgde zowel de bakkersopleiding als koksschool. “Ik wist al op heel jonge leeftijd dat ik kok wilde worden. Ik vind het fijn om mensen blij te maken met eten.”
En dat lukt. Op zijn werk zijn de bewoners erg blij met Wims kookkunsten. Mevrouw Garcia stuurde hem zelfs een filmpje om hem te bedanken voor de bietjes met een speklapje: “Heeeer-lijk! Het was alsof ik bij mijn moeder at, echt waar.”

 

tobkok wim
Wim Flier aka @TobkokWim

‘Sieht super aus’
Ook op Instagram regent het complimenten. Elke foto kan rekenen op honderden likes en commentaren, in alle talen van de wereld. “Che meraviglia Chef…!!”, of “Great shot!” en “sieht super aus, top”.

Wim: “Vooral foto’s van pasta, desserts en hamburgers doen het goed. Ik krijg ook veel vragen. Iemand uit China die vraagt wat voor gerecht het is bijvoorbeeld.” Wim probeert ze allemaal netjes te antwoorden met behulp van google translate. “Ik ben er per dag uren mee bezig.”

Thuis
Niet alleen de gerechten op zijn werk fotografeert hij kunstig, ook thuis gaat het Instagrammen door. “Mijn vrouw wordt er wel eens gek van. Is het eten klaar, ga ik eerst nog een mooie foto maken. “Nou, ik begin alvast hoor’ zegt ze dan.” Andersom haalt Wim ook weer veel inspiratie uit foto’s die hij ziet op Instagram. “Het gaat over en weer.”

Stromen de aanbiedingen al binnen voor Wim, nu hij zoveel volgers heeft? “Nee, nog niks. Maar sponsors zijn van harte welkom. ”

Tob! 
Help Wim naar de 15.000 volgers en volg hem op Instagram: @tobkokwim