Kamelenmelk

Kameel, de witte motor

Het kan altijd nog gekker. Zo is er naast koemelk, geiten-, schapen- en zelfs paardenmelk sinds 2007 ook kamelenmelk te koop.

Mijn oog viel er op bij mijn favoriete Marokkaanse slager/groenteboer: Lakarusch op de Nieuwe Binnenweg (die mysterieuze naam staat voor LAm, KAlf, RUnd en SCHaap). De kamelenmelk ligt in halveliterflessen in de diepvries. Dat moet, omdat de kamelenmelk niet gepasteuriseerd word. Het is dus rauwe melk. Na het ontdooien moet je ‘m snel drinken. Maar waarom zou je nou in hemelsnaam melk van een kameel gaan drinken?

De slager weet een goede reden: het is heel goed voor diabetespatiënten. Er zit een bepaald eiwit in dat werkt als insuline. Ook is het een uitkomst voor mensen met een koemelk- of lactoseallergie. Per week verkoopt Lakarusch een tiental flessen kamelenmelk. Aan mensen uit Somalië en Sudan, maar het meest aan mensen met suikerziekte. De melk heeft geen uitgesproken smaak. Zelf drinkt de slager het het liefst warm, met een lepeltje honing er in.

Op zoek naar meer recepten voor kamelenmelk stuiten we op iets lekkers: bonbons van kamelenmelk, Kamelka heten ze. Je kunt ze bestellen op internet. Ze zijn prachtig verpakt, en hebben de vorm van kamelenbulten. De vulling is heerlijk: ze zijn er in citroen- en hazelnootsmaak.

Kamelenmelk drinken is één ding, een kamelenmelkerij beginnen iets heel anders. Frank Smits vond het een goed idee. Hij las een rapport van de Verenigde Naties, waarin stond dat het drinken van kamelenmelk bevorderd moest worden. Hij zag een gat in de markt en besloot zijn eigen kamelenboerderij op te richten. Dat viel niet mee. Niet alleen mag je in de EU niet zomaar kamelen importeren, het ministerie van Landbouw zag het beestje ook niet op de lijst met goedgekeurde boerderijdieren staan. Al die hordes heeft Smits inmiddels genomen, en inmiddels grazen er een stuk of veertig eenbultige kamelen – het zijn dus eigenlijk dromedarissen-  in het Brabantse landschap vlak bij Den Bosch. Hij is de eerste en enige kamelenboer in Europa.

www.kamelenmelk.nl

In Rotterdam te koop bij:

Slagerij Lakarusch
Nieuwe Binnenweg 101
Banadir Telcom Center
1e Middellandstraat 110c
Slagerij Maktouba
Vlietlaan 43b
Natuurvoedingswinkel Gimsel
Mariniersweg 8