De Volkskeuken

Een kijkje in de keuken van je buren


Dat er in Rotterdam meer dan 170 verschillende nationaliteiten wonen wist je misschien al. Maar weet je ook wat al die mensen eten thuis? De Volkskeuken (niet te verwarren met de eetrubriek in de Volkskrant) licht een tipje van de sluier op. De Volkskeuken wordt een keer per maand georganiseerd in een oud pand in Katendrecht, Kaap Belvédère. Gewone Rotterdammers uit de hele wereld maken op die avond hun favoriete maaltijd klaar, en vertellen over hun familiegeschiedenis.

De Belvédère is een locatie met veel historie. Ooit was het een legendarische jazzclub, daarna ook in gebruik als Grieks restaurant, wijkmuseum en zelfs als worstelclub. Elke eerste vrijdag van de maand verandert de zaal in een kleine culinaire enclave. Wij maken toevallig de Estse editie mee, maar eerdere edities hadden gastkoks uit Suriname, China of Syrië.

Onze gastkok is Kaire uit Estland. Samen met vriendinnen heeft ze twee dagen in de keuken gestaan om voor ons (een man of 50) een echt Ests diner klaar te maken.

Na een ontvangt met een glaasje Russische champagne (lekkerder dan het klinkt) vertelt Kaire over haar land. Waar ligt Estland ook alweer? Wie zijn Arvo Pärt en Jaan Kirsipuu? Ook leren we dat Esten heel graag en goed zingen, dat berkensap goed voor je is, en dat je ‘s nachts wodkasokken aan moet doen als je griep hebt. (“Het werkt echt!”). Maar ze vertelt ook over de Sovjettijd, en hoe familieleden verdwenen naar Siberische strafkampen. Net als iedereen het een beetje te kwaad krijgt, komt gelukkig de wodka tevoorschijn. Het is, samen met een augurk met lauwwarme honing, het startsein voor een eenvoudig maar heerlijk diner: roggebrood met sprot en ei, salade en een voedzaam hoofdgerecht van kool, gehakt en gekookte aardappelen. Toe is er griesmeelpudding met cranberrysap, plus een machtige bosvruchtentaart.

Gasten van de Volkskeuken maken niet alleen kennis met het land van de kok, maar ook met elkaar. Het gevarieerde gezelschap komt uit heel Rotterdam en omstreken en heeft geluk: er zijn altijd veel meer aanmeldingen dan plaatsen op de Volkskeukenavonden. Het is te begrijpen waarom, want een bijzondere avond is het zeker. Mensen die een beetje verlegen binnenkwamen staan aan het eind van de avond arm in arm een Ests bierlied mee te brullen. Van ons mogen er elke dag Volkskeukens georganiseerd worden.

info
Eten en ontmoeten in de Volkskeuken.
Elke 1e vrijdag van de maand
Wegens de grote belangstelling is reserveren verplicht
www.kaapbelvedere.nl