Jac. A. Van Zanten

Very, very British

 

Wie bij Jac. A. Van Zanten over de drempel stapt, belandt in een ander land. In een flits stap je in een wereld van bloemetjesbehang, marmite, ganzenvet en thee. Heel veel thee. De delicatessenzaak is al jaren een begrip in de stad voor liefhebbers van alles Brits, en rond Kerstmis is het er helemaal om te smullen.

Het kleine zaakje aan het Schouwburgplein, dat normaal gesproken al flink volgebouwd staat met houdbare en verse specialiteiten, verandert ergens in november al in een winterwonderland vol kerstbomen, hertengeweien aan de muur, zingende kerstmannen en kerstservies met hulsttakjes.

Daar tussenin staan de schappen vol met alles waar een Engelsman zijn kerst compleet mee maakt: de beroemde en beruchte christmaspudding bijvoorbeeld. Deze gestoomde cake met fruit, noten en het liefst veel drank wordt weken van te voren gemaakt, zodat de smaken lekker lang kunnen intrekken. Hij smaakt beter dan dat hij er uit ziet. Verder loopt het water ons in de mond bij het zien van al het lekkers hier: spicy pickled lime, chocolate curd, en zoveel soorten kerstkoekjes als je maar kunt dromen.

Maar goed ook, want we zijn hier om te eten. Ook dat kan hier. Achterin de zaak is een verhoging waar een paar tafeltjes dicht op elkaar staan. Rond lunchtijd is het hier aardig dringen (en als iemand thee nodig heeft moet je even bukken). Het publiek is een mix van Rotterdamse dames met parelkettingen, zakenmannen en Britten met heimwee.

De bediening is in handen van de eigenaar, een no nonsene type die de kunst verstaat om iedereen zich thuis te laten voelen. Op de kaart staan vele soorten thee, sandwiches, en tosti’s. De tosti met stilton en uienchutney is een hartverwarmende hap. Ook een very english lunch-idee is het assortiment van sandwiches: acht kleine witte boterhamdriehoekjes belegd met allerlei lekkers. De gerookte zalm met roomkaas ontbreekt uiteraard niet, evenals de cheddar met branston (een soort chutney).

Verder smullen we van sandwiches met biefstuk en pesto, en kip met mayonaise. Potje thee erbij en Bob’s your uncle. Grappig is de berg chips die ook op ons brood ligt. Dat doen ze in Engeland inderdaad wel vaker, maar je moet er van houden. Verder worden we overal gewoon erg blij van. Het is trouwens ook de perfecte plek voor originele kerstkadootjes voor die mensen die alles al hebben. En, we zouden het bijna vergeten: ook voor een echte afternoon tea.

 

Jac. A. Van Zanten
Karel Doormanstraat 292
3012 GP Rotterdam
Tel: 010-412 24 24
www.jacavanzanten.nl
Keuken open: ma-za 10:00-17:00, vrij tot 19:00