Het Paradijs

foto Bjorn Staps
foto Bjorn Staps

Chin.Ind.Restaurant Paradijs, het Chinese restaurant in mijn geboortedorp, was zo’n echte afhaalchinees van de oude stempel. Met een leesmap van minstens zes weken oud, een aquarium met tropische vissen en een voordeelmenu waar altijd babi pangang of foe yong hai bij zat. Op zondagavond was ik bij ons thuis vaak degene die Chinees ging halen. Dat deed ik graag. Niet alleen omdat ik tijdens het wachten ongegeneerd in de Story, Privé en Weekend kon bladeren, maar vooral omdat het eten er lang niet slecht was.

Dat moet ik misschien even uitleggen.

Ja, het was zo’n verhollandste Chinees met kipsaté en kroepoek bij. Maar vergeleken met de Aziatische experimenten van mijn moeder was het een verademing.

Over het algemeen loopt het water me in de mond als ik denk aan haar kookkunsten. Maar naast haar Bourgondische inslag is ze ook niet vies van een culinair avontuur. Zo had ze in de jaren ’80 een Aziatische fase. Met wisselend succes. Haar soe-oen bijvoorbeeld (hele dunne, bijna doorzichtige noedels die je meestal in Vietnamese loempia’s vindt), is een van de zeldzame eettrauma’s die ik in mijn jeugd heb opgelopen.De glazige noedels waren overgaar en vermengd met een onduidelijke mix van gehakt en kool. Het resultaat was snotterig en flauw, alsof je een gebruikte zakdoek doorslikte. Gelukkig werden we ervan verlost door de komst van de afhaalchinees. Tegen zoveel gemak en ve-tsin kon zelfs mijn moeder niet op. Ik zal ze eeuwig dankbaar blijven.

Een paar maanden geleden is het restaurant tot de grond toe afgebrand. Een nieuwe Chinees komt er waarschijnlijk niet. De tijden veranderen, de Chinees heeft concurrentie gekregen van allerlei nieuwe afhaaltrends en gemaksvoedsel. De dorpelingen zullen het voortaan moeten doen met de shoarma van grillroom Bora Bora. Daarom, speciaal voor hen, een recept van een van de betere gerechten van Chin.Ind.Restaurant Paradijs: Mihoen Singapore – een gerecht dat ze in Singapore zelf trouwens niet kennen, maar dat doet er in het paradijs niet toe.

 

Mihoen Singapore voor 4 personen

 

ingrediënten
400 gr mihoen
olie
2 tenen knoflook
300 gram grote gepelde garnalen
400 gram varkensvlees, in reepjes
1 ui, grofgesnipperd
1 el kerriepoeder
150 gr. bleekselderij
1 wortel
suiker
sojasaus
100 gram taugé
Week de mihoen in kokend water tot hij zacht is. Giet af en laat apart staan.
Bak de garnalen en het varkensvlees samen met de fijngehakte knoflook een paar minuten in 1 el olie (op hoog vuur), haal uit de wok en zet ze ook apart. Bak in dezelfde pan (evt. nog een el olie toevoegen) de ui en de kerrie even aan, voeg de in kleine stukjes gesneden wortel en boontjes toe. Beetje suiker en zout erbij, plus wat water. Laat 3 minuten op middelhoog vuur bakken met het deksel op de wok.
Voeg dan de mihoen en sojasaus toe, goed doorscheppen. Als laatste de garnalen en het varkensvlees er weer bij doen, samen met de taugé.
Je kunt ook kip gebruiken ipv varkensvlees, ook met de groenten kun je variëren. Voor extra pit bak je wat fijngehakte rode pepertjes mee (ook mooi als garnering).