Sensationele snijbiet

Vanavond eten we snijbiet van eigen terras. Deze oergroente (ook wel warmoes genoemd), heeft zich bewezen als een makkelijke terrasgast, die er nog mooi uitziet ook. Het enige wat ik voor een paar pannen vol warmoes moest doen, was een koelbloedige oorlog voeren tegen de aanwezige slakken.

Gevoelige dierenvrienden kunnen nu misschien beter even verder gaan naar de volgende alinea, want nu volgt een smakelijke beschrijving van de slakkenoorlog in mijn tuin. Ik had geen zin om met allerelei vage chemische korrels of spuitzooi te gaan werken. Daarom zette ik een beproefd huis- tuin- en keukenmiddel in: bier. Ik groef wat plastic bakjes in vlakbij de plantjes, en vulde ze met bier. De volgende dag waren de bakjes veranderd in een slagveld. Tientallen naaktslakjes en een enkele dikke escargot-met-huisje (mmm…knoflookboter erbij…) waren stomdronken naar de slakkenhemel gegaan. Bij de eerste slakkenaanval had ik alleen maar Hoegaarden Grand Cru in huis, maar dat vond ik eigenlijk iets te veel eer voor de slakken. De volgende rondes moesten ze maar hemelen op euroshopperbier.

De slakken hebben niet helemaal verloren, de oogst zit vol aangevreten bladeren. Niet fotogeniek dus voor een eetglossy, maar voor een blogje kan het net. De kleuren van de stengels zijn spectaculair. Van bloedrood tot fluorhap-roze en van verlegen groen tot prince-paars. 

Nu ik een gootsteen vol schitterende snijbiet heb, rijst de vraag: wat doen we ermee? Op die vraag biedt De zilveren lepel, kookbijbel van alle Italiaanse mama’s, gelukkig altijd een smakelijk antwoord. In de ingredientenlijst (meteen na ‘slakken’, oh wreed alfabet!) staan wel tien recepten vermeld met snijbiet.

Wegens tijdgebrek ga ik voor de simpelste:

Snijbiet met parmezaan

voor 4 personen:
1 kg snijbiet
100 ml melk
40 gr. boter
100 gr. parmezaan (vers geraspt)
zout en peper

De stengels/nerven kook je 15 minuten in water met wat zout. Daarna bak je ze, al omscheppend, een paar minuutjes in de boter. Vervolgens voeg je warme melk toe en laat je alles 10- 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi vervolgens met parmezaanse kaas. Sensationeel lekkere snijbiet.

P.s. De grofgehakte bladeren zou je volgens mij ook best op het eind kunnen toevoegen. Dat staat niet in het recept maar weggooien is zonde. Of maak er een hartige taart van, met bladerdeeg, eieren en ricotta.