Recensie Rijntje, Rotterdam

Eerder verschenen in AD/Rotterdams Dagblad, De Gouden Pollepel 28 september 2016

Lieflijk kabbelend langs de Rotte

Iedereen die er een heeft weet hoe fijn het is: een buurtrestaurant. Een vriendelijk zaakje, meestal niet te groot in omvang of pretenties, waar je altijd terecht kunt voor een spontaan etentje en waar de eigenaar je al na één bezoek herkent. Een soort Cheers dus, maar dan met goed eten.

In Schiebroek was het nog een beetje zoeken naar zo’n plek, maar nu is daar Rijntje. De ondertitel ‘klein restaurant’ is goed gevonden. Het is geen grote zaak, daar op de hoek van de Prinses Margrietlaan en de Bergse Rechter Rottekade. Ook de kaart is niet groot. U heeft de keuze uit vier gerechten per gang.

romantisch brocante

terras-rijntjeOp de zwoele zomeravond dat wij er zijn zitten de meeste mensen op het terras. Binnen is er plek voor een man of 20, schatten we. Wat zou het mooi zijn als het uitzicht niet bepaald zou worden door de strak geparkeerde auto’s langs de stoeprand (waarschijnlijk zijn ze van dezelfde buren die bij Rijntje eten, dat is wellicht een schrale troost). We gunnen dit zaakje een prachtig romantisch uitzicht op de Rotte. Dat zou namelijk perfect bij de uitstraling van Rijntje passen. Het interieur is door de eigenaresse op Franse rommelmarkten bij elkaar gewinkeld. Brocante stoelen (niet allemaal even confortable), Franse schoolplaten aan de muur, karafjes met roze bloemen, een fotogenieke servieskast. U kent het wel: allemaal très jolie.

attent

biet-met-dragonmayonaiseDe bietensalade vooraf is aan de eenvoudige kant. Rauwe plakjes roze en gele biet, verse veldsla en een zachte dragonmayonaise. Heel veel kan daar niet mis mee gaan. Meer diepgang heeft de soep met saffraan en rivierkreeftjes: vol, kruidig, licht-vissig en daarmee perfect voor de nazomer. Alleen het iets bittere bruine brood dat we erbij krijgen is echt geen goede smaakmatch.

De dames van de bediening zijn leuk en attent, zo verschijnt er ongevraagd een karafje water op elke tafel. Ze werken wel een beetje langs elkaar heen. Los van elkaar komen ze verschillende malen vragen of het allemaal smaakt, terwijl we aan het begin van de avond juist moesten wachten op een drankje en de kaart – de taken zijn met de Franse slag verdeeld.

op en neer

kalfsstaartstuk-rijntjeDe hoofdgerechten zijn goed. Kalfsstaartstuk is mals, rosé en zoetig. Staartstuk is trouwens een stukje vlees dat ineens heel erg in is, we zien het overal. Daarbij iets zurige witlof, glad en stevig. Ook de gegrilde dorade is keurig: precies goede garing en een fijne botersaus. Onder de vis ligt een knapperig bosje jonge groenten: sperzieboon, jonge mais en groene asperges. Naast ons bord gaat het op en neer. Van de jonge veldsla met subtiele honingdressing kunnen we blijven eten, maar de geroosterde aardappeltjes zijn wat tam. We zien kruiden, maar proeven er niets van.

bistrowaardig

eclairs-rijntjeOns dessert, bistrowaardige eclairs gevuld met mascarponecrème, arriveert terwijl om ons heen buurtgenoten en vaste klanten een praatje met elkaar aanknopen, als was het hier een Frans dorpsplein.

De handgeschreven nota bedraagt net geen negentig euro. Een alleszins redelijk bedrag voor een fijn, gemoedelijk diner. Op een zilveren schaaltje ligt een envelop met daarin het visitekaartje van Rijntje en wat tumtummetjes. Lieflijk, net als dit restaurant zelf, waar het leven zoetjes door lijkt te kabbelen.

 

Rijntje
Prinses Margrietlaan 93a
3051 AS Rotterdam
Tel 010-313 4700
www.rijntjeroterdam.nl

Rijntje wie? 
De Lochemse timmermansdochter Rijntje Biljardt (1807- 1886) schopte het van keukenmeid tot kokkin voor gegoede families. In 1837 zou ze zelfs hebben gekookt voor Koning Willem 1 en kroonprinses Anna Paulowna. In 1840 werden haar verzamelde recepten uitgegeven in een boekje. Culinair historica Lyzet Kruyff vond het boek van Rijntje bij een Amsterdamse antiquair en raakte nieuwsgierig naar deze vrouw. Kruyff en Judith Baehner bewerkten het schriftje tot werkbare recepten voor nu in het boek Rijntjes Keukengeheimen (2013).