Ivy

 

toveren met pompoen bij Ivy (foto: Ivy)

Culinaire achtbaan

Dineren bij Ivy is een belevenis. Nog maar nauwelijks hebben we ons geïnstalleerd in de witte fauteuils van het smooth ingerichte restaurant, of het feest begint al.

Een parade van obers brengt ons allerlei amuses. Er is roomijs van zwarte olijven, een spiesje van gegrilde komkommer en appel (geserveerd op een rokende barbeque), we nemen een hijs van een minty waterpijp, slaan een al even fris shotje achterover en happen een een piepklein hoorntje gevuld met piccalily-ijs weg. Daar zit een randje met dropsmaak en knettersuiker omheen, waardoor er een vrolijk feestje losbarst in onze monden. We moeten er hartelijk om lachen – de sfeer in het restaurant is gelukkig verre van stijf.

Al onze zintuigen zijn na dit ritje in de culinaire achtbaan klaarwakker. Het echte werk kan beginnen. Gelukkig gaat het tempo nu wat omlaag. Er zijn ook minder gimmicks zodat het eten nu helemaal centraal staat. En dat eten mag er wezen!

Er volgen maar liefst zeven gangen, teveel om allemaal te bespreken. Vooral de garnalen, de coquille met pompoentoffee en het lamsvlees zullen me nog heel lang bij blijven. De gamba’s zijn op verschillende wijzen bereid. Zo is er een hemelse tartaar van gemaakt, en is de schil zo gedroogd en bewerkt dat je hem op kunt eten als een knapperig hapje. Dat alles ligt op een bodempje gembergelei die de tong streelt en prikkelt tegelijk. Een fantastische combinatie. De coquille met pompoentoffee is een van de bekendere gerechten van chefkok François Geurds. Na het eten begrijpen we waarom. Want wie van een pompoen een snoepje kan maken, is een held.

Het lamsvlees is gegaard op 60 graden. Daardoor is het superzacht en mals gebleven: geraffineerd en troostrijk. Tussendoor komt een ober nog een nitro-cocktail van tomaat klaarmaken aan tafel. In vloeibare stikstof mixt hij alles tot een zachte sorbet. Spectaculair om te zien én te eten. Mijn tafelheer geniet intussen met net zulke volle teugen van zijn vegetarische menu. Er komen onder andere een eitje met bladgoud en zelfs een heel sprookjebos voorbij – bijna zonde om op te eten, zo mooi.

Een heel klein minpuntje: we moeten te lang wachten om af te kunnen rekenen. Verder was alles ronduit fantastisch. Francçois, hoedoeddegijda?

7 gangen menu €90,-

Bediening: *****
Toiletten: *****
Eten: *****
Sfeer: *****
Prijs/kwaliteit: ****
Restaurant Ivy
Lloydstraat 204
3024 EA Rotterdam
T 010 – 4250520
www.restaurantivy.nl
open: Di t/m Za
Lunch binnenkomen vanaf 12.00 – 14.00
Diner binnenkomen vanaf 18.30 – 21.00