Recensie Langoest

Een schitterend podium voor verse vis 

foto: Langoest
Vis zit in de lift. In korte tijd kreeg Rotterdam er een aantal visrestaurants bij, zoals Vis aan de Dijk, The Fish Market  en The Walking Fish (allen hier eerder besproken). Ook nieuw is Langoest op de Boompjes.

Deze zaak zit in het hoekpand waar vroeger Brutus Beer zat. Dat er een interieur-upgrade heeft plaatsgevonden is een understatement: we zien zeegroene tegeltjes, petrolblauwe fauteuils, met linnen gedekte tafels bij de ramen en intieme, halfronde zitjes waar je plaatsneemt aan marmeren tafels. En dan is er dat uitzicht. Waar je ook zit, de Erasmusbrug lonkt en schittert.

De stijlvolle entourage en het wereldse uitzicht vragen om een elegante aftrap van ons diner: de oester- en sashimimix (€20). Op een grote schaal schaafijs  liggen drie oesters; 1 gillardeau, 1 zeeuwse platte en 1 zeeuwse creuse. Het zijn kleine maatjes, maar uiterst smaakvol en bovendien knettervers.  Als we hier een glas chablis bij hadden kunnen drinken (het ‘oesterwater’ staat gek genoeg niet op de wijnkaart), dan was perfectie genaderd.
De rauwe vis van de sashimi is vers, maar de kweekzalm, vetter en bleker dan zijn wilde broeders, mist smaak. Ook bij de tonijn missen we net die ene typische volle smaakkick die deze vis in rauwe staat teweeg kan brengen. De in dunne plakjes gesneden rauwe coquille daarentegen, met zalmeitjes, is dan weer een voltreffer.
Als tweede voorgerecht delen we de gestoofde octopus met witte wijn en roseval aardappels (11,-). De twee tentakels zijn aan de buitenkant stroperig van van het ingekookte vocht en van binnen heerlijk mals. De keurige waarschuwing die we van de dame van de bediening kregen over de saus (die kan als te zout worden ervaren) blijkt onnodig. De stevige saus is juist een fantastische combinatie met de vis. Terwijl aan de tafel naast ons een dame een ongepelde gamba met mes en vork te lijf gaat, laten wij de octopus met de romige aardappeltjes als boter naar binnen glijden.
De zeebaars (€20,-) wordt aan tafel vakkundig uit zijn harde zoutkorst gehamerd. De vis wordt ontveld en vervolgens in zijn geheel geserveerd, met niets anders dan enkele gepofte tomaatjes en partjes citroen. Meer heeft het sappige, subtiel met tijm gekruide visvlees ook niet nodig. Klasse in eenvoud. Dat geldt in iets minder mate voor de gebakken griet (€25,-). Het is een ferme griet, perfect van cuisson – het vismes glijdt soepel tussen vlees en graat.  Maar het geheel met de kreeftensaus is iets te hoog op smaak gebracht.
Het zijn overigens detail-aanmerkingen op een heerlijk diner. Het is mooi dat vis hier de ruimte krijgt om te schitteren. De bijgerechten moet je naar eigen wens extra bestellen. Wij hadden prima frites (helaas met mierzoete mayo), en een originele salade van spitskool, die nog beter bij de vis had gecombineerd in een frissere variant zonder pijnboompitten en gedroogde tomaat.
De desserts zijn eenvoudig. Het warme chocoladetaartje (€7) is luchtig en niet te groot. Heel fijn. Maar de beloofde gegrilde ananas is keihard en koud. Van het kaasdessert is de lepel heftige torta oveja (Spaanse schapenkaas) er een die bij blijft.
Op dit niveau – van zowel keuken als entourage – verwachtten we een hogere rekening dan de 117,90 die wij afrekenden, een dikke meevaller. Het maakt van Langoest een nog grotere aanrader dan we al dachten.
LANGOEST
Boompjes 677
3011 XZ Rotterdam
tel 010-4141181
www.langoest.nl

Langoesten

Aan de muur bij Langoest steken twee kreeftenscharen van oranje neonlicht guitig de lucht in. Grappig, want laten langoesten nou net geen scharen hebben. De langoest behoort tot de familie van de kreeftachtigen. In plaats van scharen heeft de langoest ter bescherming dikke stekels op zijn pantser en voelsprieten. Langoesten zijn nóg lekkerder, maar ook zeldzamer dan kreeften en dus ook een flink stuk duurder. Niet te verwarren met de kleinere langoustine, oftewel de Noorse kreeft.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren