Recensie Gys, Rotterdam

De glutenrije, vegetarische kapsalon van Gys.
Restaurantrecensie Gys Rotterdam, eerder gepubliceerd in AD/RD, De Gouden Pollepel 12-10-2016

Voor de goede zaak

Biologisch eten is duur, wil het vooroordeel. Restaurant Gys wil met dat beeld korte metten maken. Dat lukt aardig, want duur is het er zeker niet. Maar over niet alles zijn we even enthousiast.
interieur-detail-gys Bij Gys zit je tussen een overwegend maar niet uitsluitend jong publiek, in een met veel blank hout ingerichte zaak. Er hangt een geanimeerde sfeer. Wel is er vrij felle verlichting – romantisch wordt het niet. Wanden met groene planten en lampen met kleine biotoopjes ín de bollen onderstrepen het groene karakter van de zaak. Naast verantwoorde vlees- en visgerechten staan er ook aardig wat vegetarische en veganistische opties op de kaart, en zelfs aan de glutenvermijders is gedacht. Dat zijn veel verschillende monden om voor te koken. Levert dat goede gerechten op?

steak-tartare-gysmooie gerechtjes

Als we onze voorgerechten proeven menen we dat dat wel goed zit. De licht aangemaakte, grof gemalen steak tartare van rundermuis is goed, met een fijne garnering van komkommer en ui in het zuur. Wel jammer zijn de slordige strepen cocktailsaus die rats-klats over het vlees liggen. Ook de ceviche van heek is verrassend goed. De frisse, in zuur gegaarde plukjes vis krijgen wat pit van rode pepers, maar niet te heftig. Twee mooie gerechtjes, zeker voor die prijs (€6,-).

hamburger-ger-knoflook-gysyoghurtdip

De hoofdgerechten brengen ons daarna een beetje in verwarring. Kunnen ze bij Gys nu koken, of toch niet? Het is namelijk allemaal nog aan de simpele kant. De hamburger met gerookte knoflook is een aardige, standaard burger (wel met veel knoflooksmaak uiteraard), zij het vrij dun. Voor €10,- niet per se een koopje. De patat is prima, maar de mayonaise blijkt volgens veganistisch recept gemaakt. Zonder ei, met sojamelk. Als vervanger voor een yoghurtdip zou dit prima door kunnen gaan, met mayonaise heeft dit niks te maken.

kapsalon-gyskapsalonschennis

Over de kapsalon van Gys (ook €10,-) kunnen we een filosofisch boompje opzetten. Want is een kapsalon zonder vlees of ander vet en zompig genot nog wel een kapsalon? In deze variant zit zoete aardappel uit de oven in plaats van friet, en geen suf gegrilde ijsbergsla maar rauwe spinazie en rucola. Feta vervangt de gesmolten kaas. Er is tempeh in plaats van shoarma. Kortom: de droom van elke fitgirl. Maar hier wordt Rotterdams trots te grabbel gegooid.

De uitvoering van het gerecht is ook nog eens aan de slordige kant. De zoete-aardappelstaafjes (de friet) zijn slap. De grote vierkante brokken tempeh zitten aan de buitenkant vol kruiden en specerijen maar zijn van binnen zo tam als een marmotje. De enige zonde komt hier van de royaal aangebrachte knoflooksaus. De op de kaart beloofde waterkers is nergens te bekennen. ‘Die was niet leverbaar. Dat heb je met biologisch.’ licht de ober toe.

granddessert-gysMaar dan de desserts. De (veganistische) chocolademousse is ronduit heerlijk. Hier is wel kundig en zorgvuldig naar een alternatief gezocht. Ook de ‘no cheesecake’ met aardbei is een goed gelukte plantaardige variant van de cheesecake.

karmapunten

Lekker én verantwoord eten voor een vriendelijke prijs kan dus wel, bewijst Gys vooral met zijn voor en nagerechten. Alleen daarom al zijn we blij met de komst van deze sympathieke groene gast. Maar die extra karmapunten zijn nog geen vrijbrief voor slordigheden of te makkelijk koken. Hup Gys, puntjes op de y!

GYS
Nieuwe Binnenweg 182
3015 BJ Rotterdam
Tel. 010- 84 181 43
www.gysrotterdam.nl